Op het VGCt-Najaarscongres is afgelopen week het Praktijkboek schematherapie door Coen Horstman & Minke Goldsteen gepresenteerd. Praktijkboek schematherapie richt zich op de vertaalslag van de theorie naar de praktische uitvoering in de behandelkamer, door het bieden van een toepasbare handleiding voor schematherapie.

Schematherapie is een behandeling voor mensen met disfunctionele patronen in hun denken, voelen en doen. Gedurende de behandeling worden cliënten via diverse interventies geholpen met het opbouwen van gezonde patronen die voldoen aan hun emotionele basisbehoeften.

Praktijkboek schematherapie is geschikt voor therapeuten die opgeleid zijn in schematherapie en die op zoek zijn naar praktische handvatten om schematherapie in te zetten in hun behandelkamer.

Therapeuten kunnen het boek gebruiken als een routekaart waarmee ze hun behandelingen kunnen vormgeven. Zo worden zij geholpen bij het vinden van hun weg in het ruime aanbod aan interventies dat schematherapie te bieden heeft.

Aan de hand van uitgeschreven oefeningen laat dit boek zien hoe therapeuten het schematherapeutisch vocabulaire kunnen gebruiken tijdens gesprekken met cliënten. Aan zowel de gezonde-volwassenemodus als de gelukkige-kindmodus is een apart hoofdstuk gewijd.

Coen Horstman is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is senior schematherapeut, cognitief gedragstherapeut en supervisor. Hij heeft zijn eigen praktijk.

Minke Goldsteen is als GZ-psycholoog werkzaam bij MET ggz. Zij is senior schematherapeut, cognitief gedragstherapeut en EMDR practitioner.

Leuke mindfulnessactiviteiten om je veerkracht en zelfvertrouwen te vergroten

‘In dit heerlijke boek vol plezierige activiteiten leren kinderen hoe ze in een snel veranderende wereld goed voor zichzelf kunnen zorgen en met stress kunnen omgaan. (…) Dit werkboek hoort thuis in de boekenkast van ieder kind en iedere ouder, en bovendien zou elke schoolklas er baat bij hebben als deze oefeningen in het curriculum werden opgenomen.’ – uit het voorwoord van Kristin Neff.

Eenvoudige technieken om vriendelijk te zijn voor jezelf en anderen

Heb je wel eens het gevoel dat je niet goed genoeg bent op school of bij het sporten? Worstel je met sterke gevoelens zoals woede, verdriet, zorgen of angst? Of vind je het moeilijk om vrienden te maken of nieuwe dingen te proberen? Met dit boek leer je vaardigheden om je zelfvertrouwen te vergroten, met emoties om te gaan en de moeilijke momenten in het leven aan te kunnen.

Het zelfcompassiewerkboek voor kinderen staat vol leuke en uitdagende activiteiten om je te helpen aardig te zijn voor jezelf en anderen. Je leert je ‘vriendelijkheidsspier’ te trainen en grote en kleine tegenslagen te overwinnen. Je krijgt oefeningen om stress te verminderen en sterke gevoelens te beheersen. En, het allerbelangrijkste, je gaat van vriendelijkheid je ‘superkracht’ maken, zodat je een goede vriend voor jezelf kan zijn!

Opmerking voor ouders: Dit werkboek biedt eenvoudige activiteiten om kinderen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met emoties en veerkracht op te bouwen. De activiteiten zijn gebaseerd op zelfcompassie en mindfulness, bewezen effectieve hulpmiddelen.

Dit werkboek bevat:

– meditaties die je helpen kalm te blijven*

– oefeningen om je gevoelens te onderzoeken

– teken- en knutselopdrachten om leren leuk te maken

– bewegingsactiviteiten om je op gang te helpen!

*Audiobestanden van de meditaties kun je downloaden via de website van Nieuwezijds.

Lorraine M. Hobbs is oprichter en directeur onderwijs- en gezinsprogramma’s van het aan de University of California verbonden Center for Mindfulness in San Diego (UCSD). Hobbs is mede-ontwikkelaar van het programma Mindful zelfcompassie voor tieners (MSC-T).

Amy C. Balentine is al meer dan twintig jaar werkzaam als klinisch psycholoog en gespecialiseerd in het werken met kinderen en tieners. Ze is oprichter en directeur van het Memphis Center for Mindful Living, LLC.

Kristin Neff, die het voorwoord schreef, doet al meer dan 15 jaar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zelfcompassie. Samen met Christopher Germer ontwikkelde ze een empirisch ondersteund trainingsprogramma. Germer en Neff geven wereldwijd workshops over zelfcompassie en schreven het bij Nieuwezijds verschenen Werkboek mindful zelfcompassie, voor volwassenen.

ISBN 9789057126055 | 192 pag. | paperback | € 24,99 | Vertaald door Lieke Berkhuizen


‘Du Sautoy’s geweldig heldere en betoverende proza brengt het drama van vele spelletjes tot leven.’
– Stephen Fry

‘Du Sautoy’s enthousiasme is aanstekelijk.’
– The Sunday Times

‘Je zal dit boek geweldig vinden. Het is levendig, creatief en menselijk – precies zoals je zou verwachten van Marcus du Sautoy.’
– Financial Times


  • Waar kun je het best beginnen met vier op ’n rij?
  • Wat is de meest winstgevende straat in monopoly?
  • En hoe kan pi je helpen om steen, papier, schaar te winnen?

In Reis om de wereld in 80 spelletjes, dat duizenden jaren en vele oceanen, continenten, landen en culturen omspant, onderzoekt Marcus du Sautoy op een toegankelijke en levendige manier hoe wiskunde en spellen altijd sterk met elkaar verweven zijn geweest.

Al zolang als er mensen zijn, spelen we spelletjes met elkaar en al bijna net zo lang onderzoeken en ontdekken we de wiskunde. Du Sautoy laat zien hoe we spelenderwijs onze eerste wiskundige inzichten kregen, hoe kennis van wiskunde ons kan helpen om beter te worden in spelletjes en hoe zowel wiskunde als spellen een wezenlijk onderdeel zijn van de menselijke psychologie en cultuur.

Tijdens deze avontuurlijke reis langs de 80 beste spelletjes ter wereld leer je niet alleen hoe ze gespeeld worden, maar ook hoe deze spellen en de wiskunde erachter ons hebben gevormd tot wie wij zijn.

Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde en Simonyi Professor for the Public Understanding of Science aan Oxford University. Du Sautoy is door The Independent on Sunday uitgeroepen tot een van de meest vooraanstaande wetenschappers van het Verenigd Koninkrijk en heeft veelvuldig geschreven voor The Guardian, The Times en de Daily Telegraph. Van hem verschenen eerder bij Nieuwezijds: Beter denken, De code van creativiteit, Wat we niet kunnen weten, en Het symmetrie-monster.

Een baanbrekend onderzoek naar het streven van wetenschappers om veroudering tegen te gaan en de dood te overwinnen

Het idee dat alles wat leeft ooit een keer dood zal gaan is zo angstaanjagend dat we dat het grootste deel van ons leven proberen te negeren. Toch komt uiteindelijk altijd het besef dat niet alleen wijzelf, maar ook onze dierbaren een keer zullen sterven – en dat we daar niets tegen kunnen doen.

Op dit moment zitten we midden in een revolutie in de biologie. Er worden enorme stappen gezet in het onderzoek naar veroudering en waarom sommige soorten langer leven dan andere. Is de eerste persoon die ouder wordt dan 200 jaar al geboren? Kunnen we ziekte en dood te slim af zijn en onze levensduur oprekken tot … tot waar? Onsterfelijkheid?

Nobelprijswinnaar Venki Ramakrishnan onderzoekt de biologie achter veroudering, en welke mogelijkheden er zijn om dat proces te manipuleren. Of dient de dood misschien een noodzakelijk biologisch doel? Welke prijs betalen we voor onze pogingen om eeuwig te leven?

Waarom we sterven leidt ons op een heldere en meeslepende manier langs de grenzen van onze levensduur en onze zoektocht naar onsterfelijkheid.

Venki Ramakrishnan is natuurkundige en moleculair bioloog. Hij werd bekend door zijn grensverleggende onderzoek naar de atomaire structuur van het ribosoom, waarvoor hij in 2009 een gedeelde Nobelprijs voor Scheikunde ontving. Hij is verbonden aan het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge, Engeland en was voorzitter van de Royal Society.

Op 26 en 27 oktober 2024 is Venki Ramakrishnan te gast op het Brainwash Festival in Amsterdam.

ISBN  9789057126000  | 310 pag. | € 26,99 | Vertaling van: Why we die. The New Science of Aging and the Quest for Immortality. New York: William Morrow, an imprint of HarperCollins Publishers, 2024. Vertaald door Sonja Matthews.

Heb je moeite om je weer normaal te voelen na een beangstigende ervaring? Heb je het gevoel dat je blijft twijfelen over wat je wel of niet hebt gedaan op dat moment? Vermijd je plaatsen, mensen of sensaties die je herinneren aan wat er is gebeurd? Deze problemen kunnen symptomen zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit zelfhulpboek helpt om hiervan te herstellen.

Herstellen van trauma is gebaseerd op cognitieve verwerkingstherapie (Cognitive Processing Therapy, CPT), een van de meest effectieve behandelingen voor PTSS. Het biedt een stapsgewijs behandelplan met oefeningen en praktische hulpmiddelen die je kunt downloaden. Ook lees je herkenbare verhalen van anderen die naar herstel toewerken.

Het gebruik van de CPT-technieken uit dit boek zal de herinneringen minder pijnlijk en overweldigend maken. Het helpt je relaties te versterken en een gevoel van veiligheid en vertrouwen te herstellen. Leer met dit boek hoe je los kunt komen van wat er in het verleden is gebeurd, zodat je je eigen leven kunt opbouwen zoals je dat zelf wenst.

Patricia A. Resick is hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan Duke University Medical School. Ze heeft CPT in 1988 ontwikkeld en heeft sindsdien duizenden therapeuten opgeleid, onder wie de co-auteurs van dit boek, om CPT te gebruiken met hun cliënten.

Shannon Wiltsey Stirman is hoofddocent psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford University. Ze werkt sinds begin 2000 met mensen met PTSS en doet sindsdien onderzoek naar PTSS.

Stefanie T. LoSavio is universitair docent in psychiatrie en gedragswetenschappen aan de University of Texas Health Science en is gespecialiseerd in evidencebased behandelingen voor PTSS.

Een toegankelijk en informatief boek over de psychologische hulpverlening in Nederland en Vlaanderen.

Jaarlijks doen miljoenen mensen in Nederland en Vlaanderen een beroep op de psychische gezondheidszorg. Bijna iedereen krijgt er ooit zelf of in de directe omgeving mee te maken. Toch weten we vaak niet wanneer je bij psychische klachten een beroep doet op de hulpverlening en hoe dit vervolgens in zijn werk gaat. Dit boek wijst de weg en biedt inzicht in wat erbij komt kijken.

Bij de psycholoog is bedoeld voor iedereen die, om wat voor reden dan ook, wil weten hoe het er in de psychologische hulpverlening aan toegaat. Wat wordt er van je verwacht en wat kun je zelf verwachten? Wat is een psychische aandoening eigenlijk? Hoe stelt een psycholoog een diagnose? Wat gebeurt er tijdens een psychotherapeutische behandeling? Kan zo’n behandeling ook neveneffecten hebben?

Op een toegankelijke manier doorloop je het hele hulpverleningsproces, van de eerste afspraak bij de huisarts tot en met het eindgesprek met de psycholoog. Daarbij worden de belangrijkste vragen beantwoord en lastige termen uitgelegd, en geven ervaringsverhalen een indruk van hoe het voelt om een behandeling te ondergaan.

Bij de psycholoogVind je weg in de psychologische hulpverlening
Paul van der Heijden, Laurence Claes & Cilia Witteman
ISBN 9789057125706 | 240 pag. | paperback | € 24,99

Vandaag verschijnt Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten van Carla Sharp & Dickon Bevington, met een voorwoord van Peter Fonagy.

‘Zonder twijfel de duidelijkste en meest toegankelijke beschrijving van op mentaliseren gebaseerde therapie. (…) Dit boek zou weleens een doorbraak kunnen bieden op dit gebied. Ik hoop van harte dat de levendige stijl, de gepassioneerde toon en de oprechte belangstelling in de mens het fundament bieden waarop een nieuwe generatie van psychologisch onderlegde, traumagevoelige, menselijke, genereuze en competente behandelaars kan ontstaan.’

– uit het voorwoord van Peter Fonagy, hoogleraar Contemporary Psychoanalysis & Developmental Science aan University College London en grondlegger van op mentaliseren gebaseerde therapie (MBT).

Hoe kunnen therapeuten cliënten helpen dieper na te denken over hun eigen gedachten en emoties en die van anderen? Hoe kan de therapeutische relatie effectief worden ingezet om verandering teweeg te brengen?

Mentaliseren in de psychotherapie begeleidt therapeuten bij het toepassen van innovatieve, op mentalisatie gebaseerde strategieën bij beoordelingen en interventies. Complexe ideeën worden helder uitgelegd en geïllustreerd met casusvoorbeelden en uitgebreide transcripties van sessies.

In dit overzichtelijke en toegankelijke boek belichten Carla Sharp en Dickon Bevington manieren om cliënten te helpen die worstelen met ontregelde emoties en gedrag. Daarnaast gaan ze in op de rol van mentalisatieproblemen bij persoonlijkheidsstoornissen, geven ze speciale aandachtspunten voor het werken met adolescenten en bieden ze concrete adviezen waarmee therapeuten hun eigen mentaliserende vermogens kunnen verbeteren.

Over de auteurs:

Carla Sharp is hoogleraar klinische psychologie aan de University of Houston. Dickon Bevington is medisch directeur van het Anna Freud National Centre for Children and Families in Londen.

Overige informatie:

Carla Sharp & Dickon Bevington | Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten | Vertaling van Mentalizing in Psychotherapy: A Guide for Practicioners, New York, The Guilford Press, 2022 | Vertaling: Janine Langeveld | Paperback | 240 pagina’s | € 39,99 | ISBN  9789057125935

Hoera!!! Vandaag verschijnt Het spel van Westing van Ellen Raskin. Een klassieker uit Amerika, na 46 jaar eindelijk in het Nederlands te lezen! Een superspannend verhaal voor wie houdt van mysterie, woordspelletjes en raadsels! Vertaald door Dirk-Jan Arensman, met een nawoord van Ionica Smeets.

Een spannend moordmysterie begint wanneer zestien mensen bij een notaris samenkomen voor het voorlezen van het testament van de steenrijke zakenman Samuel Westing.Tot hun verbazing blijkt het testament een spel te zijn: de winnaar erft Westings enorme fortuin. Het enige wat ze moeten doen om te winnen, is het antwoord vinden op de vraag: wie van hen heeft Samuel Westing vermoord?

Het spel van Westing is lastig en gevaarlijk: dwars door sneeuwstormen, inbraken en bomaanslagen heen zoeken de erfgenamen verder. Slechts twee mensen hebben alle aanwijzingen. Een van hen is een erfgenaam van Westing. De ander ben jij!

‘Inmiddels heb ik Het spel van Westing meer dan vijf keer gelezen en elke keer ga ik meer van dit boek houden. Omdat het een fantastisch puzzelmysterie is met heerlijke personages, omdat Raskins schrijfstijl zo goed is en omdat het boek zo geniaal in elkaar zit.’ – Ionica Smeets

‘Geweldig leuk voor iedereen die van illusies, woordspelingen en goocheltrucs houdt.’ – The New York Times Book Review

Bekroond met de Newbery Medal, de oudste en belangrijkste Amerikaanse prijs voor het beste jeugdboek.

Over de auteur:

Ellen Raskin leefde van 1928 tot 1984. Zij was een Amerikaanse kinderboekenschrijfster, illustrator en grafisch vormgever. Ze ontwierp meer dan duizend boekomslagen. In 1979 won ze de belangrijke Newbery Medal voor The Westing Game, en een ander mysterie voor kinderen, Figgs & Phantoms, is uitgeroepen tot een Newbery Honor Book in 1975.

ISBN 9789057125874 | 224 pag. | € 17,99 | 10+ | Illustratie omslag: Iris van der Veen

Gisteren vernamen we het vreselijke nieuws dat onze auteur Michael Mosley tijdens een vakantie in Griekenland is overleden.

Michael Mosley is de auteur van geweldige boeken over voeding en gezondheid. Wij hebben veel waardering voor zijn onderzoek en de mooie verhalen die hij daarover schreef.

Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. We wensen hun veel sterkte met dit plotselinge verlies.