Mentaliseren in de psychotherapie

Vandaag verschijnt Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten van Carla Sharp & Dickon Bevington, met een voorwoord van Peter Fonagy.

‘Zonder twijfel de duidelijkste en meest toegankelijke beschrijving van op mentaliseren gebaseerde therapie. (…) Dit boek zou weleens een doorbraak kunnen bieden op dit gebied. Ik hoop van harte dat de levendige stijl, de gepassioneerde toon en de oprechte belangstelling in de mens het fundament bieden waarop een nieuwe generatie van psychologisch onderlegde, traumagevoelige, menselijke, genereuze en competente behandelaars kan ontstaan.’

– uit het voorwoord van Peter Fonagy, hoogleraar Contemporary Psychoanalysis & Developmental Science aan University College London en grondlegger van op mentaliseren gebaseerde therapie (MBT).

Hoe kunnen therapeuten cliënten helpen dieper na te denken over hun eigen gedachten en emoties en die van anderen? Hoe kan de therapeutische relatie effectief worden ingezet om verandering teweeg te brengen?

Mentaliseren in de psychotherapie begeleidt therapeuten bij het toepassen van innovatieve, op mentalisatie gebaseerde strategieën bij beoordelingen en interventies. Complexe ideeën worden helder uitgelegd en geïllustreerd met casusvoorbeelden en uitgebreide transcripties van sessies.

In dit overzichtelijke en toegankelijke boek belichten Carla Sharp en Dickon Bevington manieren om cliënten te helpen die worstelen met ontregelde emoties en gedrag. Daarnaast gaan ze in op de rol van mentalisatieproblemen bij persoonlijkheidsstoornissen, geven ze speciale aandachtspunten voor het werken met adolescenten en bieden ze concrete adviezen waarmee therapeuten hun eigen mentaliserende vermogens kunnen verbeteren.

Over de auteurs:

Carla Sharp is hoogleraar klinische psychologie aan de University of Houston. Dickon Bevington is medisch directeur van het Anna Freud National Centre for Children and Families in Londen.

Overige informatie:

Carla Sharp & Dickon Bevington | Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten | Vertaling van Mentalizing in Psychotherapy: A Guide for Practicioners, New York, The Guilford Press, 2022 | Vertaling: Janine Langeveld | Paperback | 240 pagina’s | € 39,99 | ISBN  9789057125935



Laat een reactie achter