Het slimmedarmendieet : Achtergronden
'Hoewel in de titel het woord ‘dieet’ staat, gaat Het slimmedarmendieet niet over afvallen. Het is wel mogelijk dat je afvalt als je de dingen eet en doet die ik je aanbeveel, maar gewicht verliezen is niet het hoofddoel. Het slimmedarmendieet is een ‘dieet’ in de zin van een vegetarisch of een mediterraan voedingspatroon. Het draait niet om de hoeveelheid calorieën, en je hoeft je niet allerlei dingen te ontzeggen. Het gaat over de soort voeding en over de veranderingen in je levensstijl die nodig zijn als je darmklachten hebt, of als je geen klachten hebt maar je maag-darmstelsel gezond wilt houden.'
- uit de inleiding van Het slimmedarmendieet
Michael Mosley legt in het boek uit hoe je je microbioom kunt oppeppen door andere dingen te eten en te drinken. Verder kijkt hij ook naar wat je moet laten staan. Hij geeft vervolgens een 2-fasen dieetplan om je darmen te herstellen en te resetten.
Je microbioom resetten: een gezondheidsprogramma in twee fasen
Het programma bestaat uit twee fasen: een schrap- en herstelfase en een herintroductiefase. Het programma is een rustpauze voor je darmen. Idealiter houd je de herstelfase vier weken vol. Bij sommige mensen treedt echter zo snel verbetering op dat twee weken voor hen genoeg is. De duur van de herintroductiefase hangt ervan af of je opnieuw klachten krijgt als je bepaalde levensmiddelen weer gaat eten.
Voor je begint
- Als je ernstige medische problemen hebt of heel vervelende klachten ervaart, raden we je aan om eerst een professionele zorgverlener te raadplegen. Je klachten kunnen een medische oorzaak hebben, nog niet gediagnosticeerde coeliakie bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat dit eerst wordt onderzocht. Niet-gediagnosticeerde coeliakie kan leiden tot lichte klachten of soms zelfs helemaal geen klachten, maar kan desondanks wel ernstige complicaties tot gevolg hebben. Bij andere aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten, kan verder onderzoek of behandeling vereist zijn. Voor je met een aangepast dieet begint, is het nodig om andere potentieel belangrijke oorzaken van je klachten uit te sluiten. Er kunnen redenen zijn dat dit voor jou geen geschikte aanpak is. Misschien is het nuttig om het programma te doen onder professionele begeleiding. Als je te mager bent en vermoedt dat je een voedselallergie of andere ernstige medische klachten hebt, of als je je zwak en niet goed voelt, adviseren we je om niet met dit programma te beginnen.
- Houd minimaal gedurende een week voordat je begint dagelijks een gedetailleerd voedings- en symptomendagboek bij om eventuele eetpatronen en andere factoren te ontdekken
- Plan vooruit. Ga naar een grote supermarkt om uit te zoeken hoe je een ontbrekend voedingsmiddel kunt ‘vervangen’. Op de reformafdeling vind je bijvoorbeeld glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood en haver. Vaak kun je ook natuurlijke vervangers vinden, zoals rijst of quinoa voor pasta met gluten. Als er belangrijke evenementen of vakanties in je agenda staan waardoor het moeilijk wordt om het programma vol te houden, schuif de startdatum dan op.
- Het programma is niet geschikt voor kinderen.
Fase 1 – schrappen en herstellen
Afhankelijk van hoe slecht de zaken ervoor staan, heb je minimaal vier weken nodig om de binnenkant van je darmen de kans te geven zich te herstellen. Voedingsmiddelen die vaak tot darmklachten leiden, zijn gluten, zuivel, eieren, soja en koffie. Misschien zijn er bepaalde andere voedingsmiddelen waarvan je vermoedt dat ze bij jou klachten veroorzaken. We raden af om te veel voedingsmiddelen tegelijk te schrappen. Het kan daarom nuttig zijn om ‘schrappen en herstellen’ onder te verdelen in een aantal subfasen. Begin met de meest ‘verdachte’ voedingsmiddelen. Je kunt het proces altijd later herhalen met de minder ‘verdachte’ voedingsmiddelen.
Fase 2 – herintroductie
Zodra je de schrap- en herstelfase hebt afgerond en je je hopelijk weer wat beter voelt, kun je nieuwe voedingsmidde-len introduceren en de voeding die je tijdens de herstelfase hebt geëlimineerd weer herintroduceren. Je kunt ook beginnen de goede bacteriën te stimuleren door meer prebiotische en probiotische voedingsmiddelen te nuttigen. Introduceer één levensmiddel tegelijk, met tussenpozen van minstens drie dagen. De bedoeling is te ontdekken welke etenswaren problemen veroorzaken.
Andere manieren om je microbioom te verbeteren
- Periodiek vasten
- Lichaamsbeweging
- Stress verminderen