Het 8-weekse bloedsuikerdieet : Achtergronden
Miljoenen mensen hebben een te hoge bloedsuikerspiegel, maar velen van hen weten dat niet. Misschien heb je vaak dorst of moet je regelmatig plassen, of je hebt wondjes die traag genezen en je bent erg vaak moe. Maar misschien heb je wel helemaal geen symptomen, wat overigens veel waarschijnlijker is.
Toch is een verhoogde bloedsuikerspiegel erg slecht voor je. Het versnelt het verouderingsproces, het leidt tot diabetes type 2 en het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Het boek Het 8-weekse bloedsuikerdieet gaat over bloedsuiker. Het gaat over de diabetes type 2-epidemie die de wereld de afgelopen jaren in haar greep heeft gekregen. Het gaat ook over de verraderlijke stijging van de bloedsuikerspiegel die aan diabetes voorafgaat, een aandoening die prediabetes wordt genoemd.
Loop jij risico op diabetes type 2? Doe de test.
Snak je naar koolhydraten? Ben je verslaafd? Doe deze korte test over je relatie met koolhydraten.
Als je diabetes type 2 of prediabetes hebt, kun je dat dan omkeren en jezelf misschien zelfs genezen? Roy Taylor beantwoordt deze vraag met een volmondig ‘ja’. Hij is hoogleraar in de geneeskunde en stofwisseling aan Newcastle University, waar hij ook de Diabetes Research Group leidt.
We hebben onlangs zorgvuldig onderzoek afgerond dat heeft aangetoond dat mensen die echt willen genezen van diabetes type 2, in slechts 8 weken veel gewicht kunnen verliezen en hun bloedsuikerspiegel kunnen terugbrengen tot een normaal of bijna normaal peil. Ze hebben geen last meer van diabetes, mits ze hun lichaamsgewicht in de hand houden. We hebben aangetoond dat mensen kunnen genezen van een ziekte die door velen nog steeds als ongeneeslijk wordt beschouwd.
- uit het voorwoord van Prof. Roy Taylor in Het 8-weekse bloedsuikerdieet
Het is een zwaar en radicaal dieet, waarbij je gedurende 8 weken maximaal 800 calorieën per dag mag innemen. Je buikje (visceraal vet) raak je op die manier snel kwijt. Zodra je buikvet begint te verdwijnen (en dat gebeurt al binnen een paar dagen), zal ook het vet dat je lever verstopt als sneeuw voor de zon verdwijnen. Al binnen enkele weken zullen mensen met prediabetes en mensen met diabetes type 2 merken dat hun bloedsuikerspiegel weer op het normale peil is. Zo zet je koers naar een slankere en gezondere toekomst.
De drie belangrijkste uitgangspunten van het bloedsuikerdieet
1. Op de mediterrane toer
Michael Mosley laat je kennismaken met een koolhydraatarm mediterraan eetplan (kortweg het M-plan). Dit is een lekkere en gezonde manier van leven. Het M-plan bevat weinig zetmeelrijke en licht verteerbare koolhydraten, maar barst van de heilzame vitaminen en flavonoïden. Het is rijk aan olijfolie, vis, noten, fruit en groenten, en bevat ook veel heerlijke dingen zoals volle yoghurt en eieren, waarvan altijd werd gezegd dat je die beter kunt vermijden. Wat is jouw M-score?
2. Meer lichaamsbeweging
Wees gerust, je hoeft niet urenlang te gaan hardlopen; je hebt er maar een paar minuten per week voor nodig.
3. Je hoofd opruimen
Het laatste principe gaat over je hoofd op orde krijgen: je moet leren hoe je omgaat met stress en hoe je impulsief eten kunt tegengaan.
Voor je van start gaat
Michael Mosley raadt je aan om te beginnen het boek van voor naar achteren te lezen. Je voelt misschien de verleiding om je meteen in de details te verdiepen, maar het is belangrijk dat je eerst een volledig overzicht hebt voordat je van start gaat. Verder is dit belangrijk om je huisarts te kunnen uitleggen wat je wilt bereiken en wat de wetenschappelijke onderbouwing daarvan is.
Vooral als je medicijnen slikt, is het belangrijk om de instemming van je arts te hebben, omdat hij of zij betrokken moet zijn bij de controle en het afbouwen van je medicatie. Veel artsen zullen blij zijn dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid, maar sommige zijn misschien moeilijk te overtuigen. Die moet je een beetje bewerken. Ga een weddenschap met ze aan dat het je gaat lukken. Dat zal je motiveren, en jouw succes zal voor hen een reden zijn om het andere patiënten aan te bevelen.
Let op: raadpleeg je huisarts als een van de volgende situaties op jou van toepassing is:
• Je hebt last (gehad) van een eetstoornis.
• Je gebruikt insuline of andere diabetesmedicijnen dan metformine. Misschien moet de medicatie worden verlaagd om een te snelle daling van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
• Je hebt medicatie voor hoge bloeddruk. Misschien moet die worden verlaagd of afgebouwd.
• Je hebt matige of ernstige retinopathie (aantasting van het netvlies). Binnen 6 maanden nadat je je diabetes tot staan hebt gebracht moet er een extra controle plaatsvinden.
• Je bent zwanger of geeft borstvoeding.
• Je hebt een ernstige psychiatrische stoornis.
• Je slikt coumarinederivaten (geneesmiddelen die de bloedstolling remmen).
• Je lijdt aan epilepsie.
• Je hebt een ernstige ziekte.
Ga niet op dieet als:
• Je jonger dan 18 jaar bent.
• Je bmi lager is dan 21.
• Je herstellende bent van een operatie of weinig weerstand hebt.