De Snelle 800 : Recepten
In De Snelle 800 staan veel ideeën om op vastendagen je 800 calorieën samen te stellen, voor drie kleine of twee grotere maaltijden. Er zijn ook opties om een gerecht wat ‘vullender’ te maken met weinig extra calorieën en voor grotere porties op niet-vastendagen. Het aantal calorieën is per portie.
In het boek vind je recepten voor je ontbijt, een lichte maaltijd, hoofdmaaltijden en bijgerechten en lekkernijen.
Hoe ziet een 800-calorieëndag eruit?
Hieronder vind je voorbeeldrecepten voor één 800-calorieëndag.
- Snelle eieren met avocado (290 calorieën)
- Miso-aubergine-‘steaks’ met geroosterde wortels en cashewnoten (315 calorieën)
- Kipspiesjes met citroen en tijm (220 calorieën)
Snelle eieren met avocado
290 cal
Voor 1 persoon
Dit is een gerecht voor mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om eieren te koken voor het ontbijt. Doe dat een dag van tevoren en bereid het gerecht ’s ochtends.
2 eieren
½ avocado
1 scheutje citroensap
1. Kook de eieren 6-7 minuten in een pan met kokend water en zet ze onder koud stromend water. Pel de eieren en zet ze in de koelkast (als je ze van tevoren kookt).
2. Schil en ontpit ’s morgens de avocado en snijd hem in plakjes. Leg de plakjes op een bord en knijp het citroensap erover.
3. Snijd de eieren in vieren. Meng ze met de plakjes avocado en wat peper en zout.
VOEDZAMER: serveer het mengsel op een sneetje roggebrood (55 cal extra) of volkoren zuurdesemtoast (72 cal extra).
Miso-aubergine-‘steaks’ met geroosterde wortels en cashewnoten
315 cal
Voor 2 personen
Kom niet in de verleiding om de hoeveelheid olijfolie in dit recept te verlagen. Dit heerlijke en gezonde vet geeft dit gerecht zijn rijke smaak en textuur en helpt om je langer verzadigd te voelen.
200 g gele en oranje wortels, gesneden in reepjes
3 el olijfolie
30 g cashewnoten
1 aubergine, bijgesneden, in ‘steaks’ van 1 cm dik
2 tl misopasta
sap van ½ limoen
100 g babyspinazie
1. Verwarm de oven voor op 200°C/180°C (heteluchtoven) of gasovenstand 6. Leg de wortels op een bakplaat en sprenkel er 1 eetlepel olijfolie over. Rooster ze 15-20 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te worden. Voeg de laatste 5 minuten de cashewnoten toe.
2. Besmeer ondertussen beide kanten van de auberginesteaks met misopasta. Doe de resterende olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur en bak de steaks rustig aan beide zijden tot ze iets bruin zijn.
3. Sprenkel tijdens de laatste minuten het limoensap over de aubergine. Roer dan de spinazie erdoor en bak hem 1-2 minuten mee, tot hij geslonken is.
4. Voeg tot slot de geroosterde wortels en wat zout en zwarte peper toe.
TIP: de heerlijke umami smaak van deze aubergine-‘steaks’ passen prima bij een salade of bij elke combinatie van gekookte groenten (32 cal per aubergineplak).
VOEDZAMER: doe er groene of gekleurde slablaadjes bij (verwaarloosbare calorieën, tenzij je er een dressing over doet).
NIET-VASTENDAGEN: voeg een extra ‘auberginesteak’ toe. Serveer met gekookte erwten en een klontje boter of een druppel olijfolie. Je kunt ook drie flinke eetlepels gekookte volkorengranen toevoegen, zoals zilvervliesrijst, of wat gekookte peulvruchten, zoals Le Puy-linzen uit een pakje.
Kipspiesjes met citroen en tijm
220 cal
Voor 2 personen
Kippendijen bevatten meer voedingsstoffen dan kipfilet en zijn sappiger en smaakvoller. Spiesjes zijn heel handig om uit het vuistje te eten; neem ze in een lunchbox mee naar je werk met een royale salade, met de dressing in een potje.
4 kleine, ontbeende kippendijen zonder vel, in blokjes (ongeveer 250 g)
geraspte schil en sap van ½ citroen
½ tl gedroogde tijm
1 teentje knoflook, geplet
1 el olijfolie 1 middelgrote ui, in 8 stukken
1. Meng de blokjes kip in een kom met citroen, tijm, knoflook en olie, en breng ze op smaak met flink wat zout en versgemalen zwarte peper. Laat ze 2 uur marineren, als daar tijd voor is.
2. Verwarm de grill op de hoogste stand. Rijg de stukjes kip en ui om en om aan 4 spiesjes.
3. Leg de spiesjes op een grillplaat en zet ze ongeveer 15 minuten onder de grill. Keer ze regelmatig, tot de kip gaar is en rondom goudbruin.
TIP: als je houten spiesjes gebruikt, vergeet dan niet om die voor het grillen 10 minuten in water te weken, zodat ze niet verbranden.
VOEDZAMER: serveer de spiesjes met een handje groene en kleurige bladsalade (calorieën tellen niet nodig). Doe er een dressing over, bijvoorbeeld de dressing van olijfolie en ciderazijn van pagina 216 (100 cal extra).
NIET-VASTENDAGEN: verdubbel de portie en voeg 2-3 eetlepels gekookte zilvervliesrijst toe.